Treću po redu džumu u najodabranijem mjesecu u godini i u najodabranijem danu u sedmici u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu jučer je održao sarajevski muftija prof. dr. Enes Ljevaković.
Muftija Ljevaković je na početku hutbe naglasio da je današnja džuma došla u ozračju nekoliko mubarek događaja, istakavši da je ramazan vrijeme u kojem se obavljaju najvažniji ibadeti u Islamu.
Budući da je upravo ovo vrijeme kada najveći broj muslimana izvršava svoje vjerske obaveze muftija Ljevaković se u ovoj hutbi osvrnuo na vrlo važno pitanje a to je organizirano prikupljanje Zekata i Sadekatul-fitr u Bejtul-mal.
Izdvajajući Zekat i Sadekatul-fitr u Bejtul-mal vjernici izvršavaju svoju obavezu potvrđujuči svoju pripadnost i lojalnost zajednici a nadležni organi IZ preuzimaju odgovornost za pravilnu raspodjelu prikupljenih sredstava na način kako je to Kur’an časni definirao.

Snimak hutbe možete pogledati na http://islamskazajednica.ba/vijesti/aktuelno/25298-hutba-muftije-ljevakovica-izvrsimo-svoju-obavezu-prema-zajednici-izdvajajuci-zekat-i-sadekatul-fitr-u-bejtul-mal-video