Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zenica je u periodu 17. septembra do 2. oktobra proveo akciju prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode, te je ukupno prikupljeno oko 16.882 kg proizvoda. 

– Imajući u vidu obavezu davanja zekata na poljoprivredne proizvode kojom nas je obavezao Svemogući Allah, Islamska zajednica u BiH već nekoliko godina organizuje ovu akciju, a džematlije se aktivno uključuju i pokazuju svijest o Allahovim propisima. Medžlis Zenica je zajedno sa džematskim odborima sakupio i distribuirao društvenim institucijama koje su u potrebi za poljoprivrednim proizvodima ukupno oko 16.882 kg poljoprivrednih proizvoda – naveli su iz MIZ Zenica. 

U strukturi prikupljenih poljoprivrednih proizvoda dominira krompir, a prikupljena je i značajna količina crvenog luka, kupusa, graha, mrkve, jabuka, krušaka, i brašna.

Svi prikupljeni proizvodi su distribuirani u sljedeće institucije: Elči Ibrahim pašina medresa u Travniku, Merhametova narodna kuhinja u Zenici, JU Đački dom “Nedžad Ibrišimović” i JU Predškolski odgoj i obrazovanje. 

– Medžlis Islamske zajednice Zenica koristi priliku da se zahvali svim džematlijama koji su učestvovali u akciji, a posebno ističemo džemate: Šerići, Jastrebac, Briznik, Starinu, Vukotiće, te džematskim odborima na čelu sa imamima i predsjednicima što su proveli akciju, sa dovom Allahu, dž.š., da ukabuli njihov trud – naveli su iz MIZ Zenica.

Akciju je na nivou Medžlisa koordinirala Mulaima Omić.

(Preporod.info)