Islamski kulturni centar Grac, nekada perspektivni projekat, pretvorio se u veliki problem bošnjačke muslimanske zajednice u Evropi. Ova kritična situacija koja uznemirava naše džematlije ne jenjava ni tokom mjeseca ramazana.

Član tima za vođenje postupka za povrat prava džematlija i vakufskog Islamskog kulturnog centra (IKC) Grac Idris Omerović gostovao je u programu Radija BIR, gdje je govorio o problemima u ovom džematu i posebno najavi rukovodstva ovog centra da ove godine neće uplaćivati zekat u Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Odmah na početku da kažem, sama terminologija “rukovodstva IKC Grac” nije u potpunosti tačna. Ovdje se, u najmanju ruku radi o djelimično upitnoj legitimnosti, odnosno o nelegalnoj grupi pojedinaca iz ovog džemata – kazao je Omerović.

Podsjetio je da su, nakon brojnih pokušaja sređivanja stanja u džematu, održani izbori koji je poništila Islamska zajednica Austrije, a potom u prisustvu njihovih predstavnika ponovo održani.

– Na tim izborima bile su ponuđene dvije liste. Jednu je predvodio Mekić Mahdi, a drugu Ibrahim-ef. Čikarić. Na tim izborima obje liste su dobile identičan broj glasova i sada nazivati jednu stranu rukovodstvom IKC Grac ne bi bilo u potpunosti tačno – kazao je Omerović.

On je ocijenio da rukovodstvo IKC Grac kojeg predvodi Mekić Mahdi već dugi niz godina otvoreno radi protiv interesa bošnjačkih muslimana, kako u Austriji tako i u Bosni i Hercegovini i čitavoj bošnjačkoj dijaspori.

– Tako da ovaj posljednji potez i nije iznenađujući, već predstavlja jednu vrstu kontinuiteta u djelovanju protiv zajednice Bošnjaka. Po samom pitanju sakupljanja zekata od strane IKC Grac, pored toga što je to s vjerskog stanovišta ništavno, kako je i muftija Kozlić (Osman) u svom posljednjem dopisu obavijestio muslimane Bošnjake u Evropi, moram naglasiti da u ovom njihovom postupku i načinu sakupljanja zekata postoje i elementi kršenja zakona Republike Austrije – dodao je on.

Pojasnio je da je IKC Grac na svojoj Facebook stranici oglasio prikupljanje zekata, te objavio da će se sredstva prikupljati uplatama na račun građanskog udruženja (njem. ferein) Emaneh, koje je pravno lice.

– Prema samom Ustavu Republike Austrije građanskim udruženjima nije dozvoljeno bavljenje vjerom. Ustavni sud R. Austrije 2001. godine potvrdio je odluku o zabrani djelovanja jednom građanskom udruženju zbog bavljenja vjerom, mimo katoličke vjerske zajednice. Mi smo već poduzeli potrebne korake da i ovo protuzakonito djelovanje od strane IKC Grac osujetimo, jer muslimani Austrije, hvala Allahu d.š., imaju sve pravne mogućnosti da slobodno ispoljavaju svoju religijsku pripadnost, kao i zakonsku zaštitu od uzurpacije njihovih vjerskih obreda od strane paralelnih struktura, mimo oficijelne zajednice muslimana u Austriji, kao što je slučaj s maloprije spomenutim udruženjem – kazao je Omerović.

Odgovarajući na pitanje o razlozima koji su doveli do toga da IKC Grac od jednog perspektivnog projekta postane najveći problem bošnjačke muslimanske zajednice IZ u Evropi, on je kazao da mu nije poznato da je Islamska zajednica u BIH ijedan projekat u dijaspori podržala kao projekat IKC u Gracu.

– Nakon prekida saradnje sa IZ u BiH došlo do značajne stagnacije u realizaciji kompletnog projekta. Prema izjavama rukovodstva IKC Grac, ovaj projekat je trebao biti u potpunosti okončan u svega nekoliko godina nakon polaganja kamena temeljca 2012. godine – kazao je Omerović.

Geneza problema

Idris Omerović je pojasnio genezu događaja vezanih za trenutnu situaciju sa IKC Grac.

Muslimani Bošnjaci u Gracu osnovali su svoj džemat 1993. godine. Taj džemat je od osnivanja do njegovog preuzimanja od strane Mekić Mahdija bio u sastavu bošnjačkih džemata u Austriji i naravno, i u sastavu IZ u BiH, onoliko koliko je to bilo pravno moguće.

Ta veza sa IZ u BiH prije Zakona o Islamu iz 2015. godine ogledala se prvenstveno kroz davanja dekreta imamima od strane reisu-l-uleme IZ u BiH, organiziranja posjeta najviših dužnosnika IZ, alima, sejjar vaiza, itd. Sa Zakonom o islamu, Bošnjaci muslimani dobivaju mogućnost da i pravno budu vezani za IZ u BiH, jer dekret od reisu-l-uleme za imame postaje neizostavni dokument ili konstitutivni element koji jedan bošnjački džemat mora priložiti austrijskim vlastima ako želi stupiti u jedan od četiri bošnjačka medžlisa koji su sastavni dio IZ u Austriji.

Omerović je naglasio da je Republika Austrija prijatelj Bosne i Hercegovine što je dokazala tokom agresije na BiH, te da se, umjesto da se iskoriste benefiti takvog odnosa, za jačanje Bošnjaka u Austriji, ovakvo rukovodstvo IKC Grac se odlučilo odvojiti od IZ u BiH.

– Rukovodstvo IKC Grac na čelu sa Mekić Mahdijem je svu džematsku imovinu, višemilionski vakuf, poklonilo u privatnu fondaciju i odvojilo od matičnog džemata i džematlija, tako da džematlije i vakifi koji su uložili ogromna sredstva u projekat izgradnje Centra nemaju apsolutno nikakvu mogućnost utjecaja na imovinska pitanja – kazao je Omerović.

Dodao je da je taj proces je otpočeo 2015. godine osnivanjem privatne fondacije kojom rukovodi Mekić Mahdi sa svojim saradnicima. Mekić Mahdi i ostali članovi odbora sebe su imenovali u Izvršni odbor i imenuju Nadzorni odbor koji broji četrdeset članova među kojima se nalaze i najbliži srodnici osoba iz Izvršnog odbora.

– Napominjem da džemat IKC Grac više od 800 članova koji nisu imali valjan uvid niti nadzor niti utjecaj nad samom organizacijom privatne fondacije, procesom odabira rukovodstva te fondacije, pravnim odnosom te fondacije sa svim relevantnim institucijama. Svim ovim procesima upravlja Mekić Mahdi sa svojim poslušnim odbornicima – istakao je Omerović.

Prema njegovim riječima, paralelno s procesom poklanjanja imovine, želeći apsolutno osigurati da džematlije i vakifi nemaju nikakvog utjecaja nad vakufom, to rukovodstvo IKC Grac u 2016. godini donosi odluku o isključenju svih džematlija iz matičnog džemata osnovanog 1993. godine i prebacuju sve članove tog džemata u jedno novo-osnovano udruženje koje nema apsolutno nikakve formalno-pravne veze s džematskom imovinom vakufa.

– Provjerom u Islamskoj zajednici Austrije ispostavlja se, uz ovo nelegalno prebacivanje članstva, da je Mekić sa svojim saradnicima ustvari prijavio i prebacio samo četrdeset članova od osam stotina u novo-osnovano udruženje, pri čemu je u matičnom džematu iz ‘93. godine ostalo 14 osoba, dakle Mekić Mahdi, odbornici i njegovi bliži saradnici. Austrijski sud je u martu ove godine donio presudu kojom je ovaj prebačaj članstva proglašen ništavnim, jer flagrantno krši zakone države Austrije, te je naložio da rukovodstvo IKC Grac, na čelu sa Mekić Mahdijem mora platiti advokatske i sudske troškove koji iznose skoro 50.000 eura – kazao je Omerović.

Podsjetio je da je tokom cjelokupnog procesa, koji je trajao više od godinu dana, a i prije istoga, Mekić Mahdi je odbijao bilo kakav vid dogovora i rješavanja problema vansudskim nagodbama, na bratski način i povlačenja po sudovima.

Odnos prema Islamskoj zajednici u BiH

O odnosu takvog rukovodstva IKC Grac prema IZ u BiH, Omerović je sa žaljenjem podsjetio na događaje od prošle godine.

– Tokom ramazana 2019. godine zamjenik reisu-l-uleme, tadašnji sarajevski muftija, dugogodišnji fetva-i-emin, dr. Enes-ef. Lejvaković i Mensur-ef. Pašalić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu prijavljeni su austrijskim vlastima zbog opasnih prijetnji’ nakon što su na tribini koju su organizirali vakifi IKC Grac govorili o opasnostima otimačine vakufa. Mevlud-ef. Dudić, muftija sandžački, koji već duži niz godina ukazuje na nepravilnosti vođenja džemata od strane Mekić Mahdija i njegovog tima, prošlogodišnjem dopisu je okarakterizirao džemat IKC Grac kao mjesto koje sije smutnju i razdor među muslimanima. Povod tog dopisa je bio organiziranje tzv. reformatorske konferencije Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori (REFKO), koju su organizirali bez relevantnih i referentnih učesnika iz IZ u BIH i koja sigurno predstavlja pokušaj osnivanja nove islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori. Konferencija je sadržajno i na svaki drugi način bila, hvala Allahu, neuspješna. Nakon muftijinog dopisa muftija Dudić biva prijavljen nadležnim organima Republike Austrije zbog toga što je njegov dopis, navodno, bio direktno poticanje na nasilje protiv džamije u Gracu – pojasnio je Omerović.

Također, dodao je on, Mekić Mahdi je i 2017. godine na jednoj od skupština, služeći se netačnim navodima, prozivao direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razima-ef. Čolića.

– Neophodno je ovdje navesti da je Mekić Mahdi sa svojim uposlenikom Fikretom Fazlićem koji se predstavlja kao imam, što je, može se kazati jedna vrsta lažnog predstavljanja kao imam, dok je u stvarnosti uposlenik privatne fondacije, drsko napustio sastanak sa reisu-l-ulemom dr. Huseinom-ef- Kavazovićem na način koji nije viđen i koji ne priliči odnosu prema našem vrhovnom poglavaru. Tokom tog sastanka Fikretu Fazliću je uručeno rješenje o razrješenju i povučen mu je dekret za njegov angažman u džematu Penzberg u Njemačkoj kod Benjamina Idriza – rekao je Omerović.

Odgovarajući na pitanje o tome da li IKC trenutno ima imama, on je kazao da vjerske dužnosti obavljaju Fikret Fazlić i Sejad Kumro, pri čemu nijedan nema dekret reisu-l-uleme, niti su zaposleni, kako tvrdi Mekić, nego obavljaju dužnosti, Fikret Fazlić iz oblasti međureligijskog dijaloga, dok je Sejad Kumro zadužen za vanjskopolitičku saradnju pri privatnoj fondaciji čiji su uposlenici.

– Kada je riječ o Fikretu Fazliću, informacija o njegovom radnom statusu je isplivala tokom sudskog postupka koji je protiv njega vođen ove godine od strane tužilaštva Republike Austrije zbog izrečene opasne prijetnje džematliji tokom ove neuspješne konferencije REFKO u Gracu. Ovaj proces je okončan nagodbom nakon što je Fikret Fazlić priznao svoje nedjelo i preuzeo potpunu odgovornost za isto. Također, neposredno nakon dolaska u Grac Fikret Fazlić je došao u sukob i s institucijama Islamske zajednice Austrije zbog toga što se, pa možemo kazati lažno predstavljao, kao glavni imam pokrajine Štajerske te je pozvan na razgovor od tadašnjeg predsjednika IZ Austrije za Štajersku – kazao je Omerović.

Odgovarajući na pitanje o uključenosti već spomenutog hafiza Benjamina Idriza, jednog od eminentnijih vjerskih službenika u bošnjačkoj dijaspori, u zbivanja oko IKC u Gracu, Omerović je kazao da je iznenađen otvorenom podrškom Benjamina Idriza Mekiću koja se ogledala u njegovim posjetama IKC u Gracu, usprkos obavještenju predsjednika IZB Austrije Senada-ef. Kusura kako IKC Grac nije u sastavu bošnjačkih džemata, te da imami s dekretom reisu-l-uleme ne bi trebali posjećivati IKC Grac.

– Na ovo obavještenje Benjamin Idriz odgovara kako ni on sam nema dekret reisu-l-uleme te se ne osjeća obavezanim tim obavještenjem IZB-a, kao i da je on mnogo investirao u IKC Grac te zbog toga ima poseban odnos sa istim. Benjamin Idriz je u potpunosti upoznat sa svim dešavanjima i nedjelima u Gracu. Međutim, jedini za nas džematlije vidan ukor rukovodstvu IKC Grac Idriz je uputio u vezi sa javnim prozivanjem muftije Dudića na Facebooku, kazavši da ta prozivka nije trebala biti javna, pri čemu nije osudio gnusan napad, potvoru i laži na uglednog i čestitog sandžačkog muftiju. Mi džematlije smo očekivali da će Benjamin Idriz iskoristiti svoju poziciju kako bi uputio kritiku rukovodstvu IKC Grac i otvoreno iskazao neslaganje s otuđenjem vakufa, oduzimanjem prava džematlija, zabranama džematlijama da kroče na vakufsko zemljište, napadima na najviše dužnosnike IZ u BiH uključujući i našeg uvaženog reisu-l-ulemu. Nažalost, usprkos svim svojim spoznajama, Benjamin Idriz je odabrao da svojom šutnjom stane na stranu onih koji su vršili sva ova nedjela, koji više ne uživaju većinsko povjerenje muslimana u Gracu, i koje će historija, ako Bog da, kao takve zabilježiti. Želim da iskoristim ovu priliku da pozovem Benjamina Idriza da ispravi svoje pogreške i da javno osudi one za kojima, prema riječima muftije za Zapadnu Evropu dr. Osmana Kozlića, nije dozvoljeno obavljati namaz. Koristim ovu priliku i da zahvalim muftiji Kozliću na jasnom zauzimanju stava protiv onih koji ruše Bejtu-l-mal i rade protiv interesa cjelokupnog muslimanskog ummeta – pojasnio je Omerović.

Rasplet i očekivanja

Omerović je podsjetio da su nakon posljednjeg sastanka na kojem Mekić Mahdi nije dopustio riječ niti je želio odgovoriti na pitanja bilo koga za koga je sumnjao da može iskazati neslaganje s njim, a nakon donesene presude o ništavnosti prijenosa članstva iz 2016. godine, džematlije IKC Grac donijele nekoliko odluka.

    – Podnošenje krivične prijave protiv rukovodstva IKC Grac na čelu sa Mekić Mahdijem;

    – Pokretanje postupka za poništavanje svih nezakonito donesenih odluka od 2009. godine pa nadalje;

    – Pokretanje postupka za poništavanje svih odluka nakon nelegalnog prebacivanja članstva iz 2016. godine;

    – Pozivanje sudskim putem svakog odbornika na ličnu odgovornost i snošenje prouzrokovane štete, privatnom imovinom;

– Dakle, sve ove prijave imaju za cilj da pozovu na odgovornost ljude koji su činili sva ova nedjela i da, ako Bog da, ovim putem proglasimo vakuf u okvire naše Zajednice. Želim da kažem da smo sretni što je Rijaset na čelu s reisu-l-ulemom iskazao potpunu spremnost da bude sa svojim džematlijama, vakifima i svim muslimanima koji žele da u skladu sa zakonima Republike Austrije u potpunosti, poštivajući suverenitet i države Austrije i Islamske zajednice u Austriji održi vezu s Rijasetom Islamske zajednice u BiH – kazao je Omerović.

On smatra veoma svrsishodnim da, u cilju što efikasnijeg rješavanja ovog gorućeg problema, IZ u BiH formira jedno ad-hoc tijelo formirano od specijalnog izaslanika IZ u BiH, člana pravnog tima IKC Grac, člana IZB, člana IZ u Austriji, kako bi jednim koordiniranim djelovanjem uspjeli staviti tačku na ovaj slučaj u koji je IZ u BiH i džematlije IKC Grac uložili mnogo snage.

Na kraju je dodao da će i ove godine svojim džematlijama omogućiti da svoj zekat uplaćuju u Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH, te izrazio je uvjerenje da će ogromna većina džematilja tako i postupiti.