Konvoj sa 1.000 ramazanskih paketa za građane širom Bosne i Hercegovine krenuo je danas iz Sarajeva, a ovu tradicionalnu akciju već osmu godinu zaredom realiziraju Rijaset Islamske zajednice (IZ) i BBI banka, uz podršku kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ je rekao da na ovaj način pružaju podršku povratničkoj populaciji, ističući da je njima pomoć još uvijek najpotrebnija.

– Osmu godinu sa BBI bankom Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira humanitarnu akciju u kojoj dostavljamo hiljadu paketa za hiljadu porodica, uglavnom onih koji su u stanju potrebe. Islamska zajednica se i ove godine odlučila da pakete dostavimo na svih devet muftijstava, i to za naše povratnike. Nažalost, još uvijek su naši povratnici oni kojima je naša pomoć najpotrebnija. Na ovaj način želimo izraziti solidarnost i poručiti im da nisu sami – istakao je Malanović.

Zahvalio je BBI banci i kompaniji Klas, rekavši da su to društveno odgovorne organizacije koje to pokazuju kroz svoje razne projekte, a naročito kroz ovaj.

Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke, također je podsjetio na višegodišnju saradnju s Rijasetom Islamske zajednice i Uredom za društvenu brigu.

– Ove godine smo uspjeli osigurati sredstva i donirati Islamskoj zajednici koja je izvršila nabavku ovih hiljadu ramazanskih paketa i koja će ih do kraja ramazana distribuirati na sva muftijstva širom BiH, a onda dalje posredstvom svojih službenika podijeliti onima koji u pojedinim džematima zaista imaju potrebu za ovakvom vrstom pomoći – kazao je.

Regionalni voditelj Klas d.d. Sarajevo Hasan Mrkonja je istakao da u ovom projektu učestvuju cjenovnom politikom i uslugom prijevoza, te da im je cilj pomoći ‘običnom čovjeku’.

– Ne smijemo zaboraviti ono što je Klas dao u toku rata kada je u pitanju pomoć običnom čovjeku, tako i kroz ove projekte Klas nastoji pomagati običnom čovjeku. Jako je bitno da ovakvi proizvodi i ovakvi projekti dođu do običnog čovjeka, jer ukoliko budemo njima na dohvat ruke danas, uoči Bajrama i tokom ramazana i sličnim danima, postigli smo svoj cilj, svoju misiju, da pomognemo običnom čovjeku – rekao je Mrkonja.

Napomenuo je da paketi sadrže isključivo domaće proizvode.

Planirano je da paketi do kraja ramazana budu podijeljeni građanima na području Tuzle, Banje Luke, Bihaća, Travnika, Kupresa, Sarajeva, Rogatice, Višegrada, Matuzića, Doboj-Juga, Konjica,  Jablanice i Prozora.

Preporod.info