Ured za društvenu brigu Rijaseta u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice (MIZ) Sarajevo danas je iz Fonda Bejtul-mal uručio bonove sa osnovnim potrepštinama za 200 socijalno ugroženih porodica.

Bonove u vrijednosti od 100KM za kupovinu osnovnih namirnica korisnici ove pomoći mogu iskoristiti za kupovinu osnovnih životnih namirnica, rekao je glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić.

– Mi smo danas na početku Nove hidžretske godine u organizaciji Ureda za društvenu brigu i MIZ Sarajevo podijelili pomoć za 200 porodica sa područja Sarajeva. Oni će tu pomoć moći realizirati u Bingo prodavnicama koristeći bonove koje su im danas uručene u prostorijama Istiklal džamije i za te bonove će moći kupiti osnovne životne namirnice – kaže Velić.

Napomenuo je da se sve džematlije koji su u socijalnoj potrebi mogu obratiti imamima i džematskim odborima MIZ Sarajevo kako bi bili uključeni u Fond pomoći iz Bejtu-l-mala.

Dijeljenje pomoći u bonovima pohvalio je jedan od korisnika navodeći da to osigurava da se sredstva troše isključivo za halal namirnice.

– Zahvaljujem se prvo Uredu za društvenu brigu Rijaseta ali i cijeloj Islamskoj zajednici što dijeli bonove. Prije su se davala novčana sredstva a ovako je bolje i sigurnije jer je bilo korisnika koji su pomoć trošili na alkohol a to nije halal – rekao je I.H. iz Starog Ilijaša.

B.Š. iz Sarajeva ističe da ovakve akcije puno znače ljudima kojima je pomoć potrebna.

– Već dugo koristim ovu pomoć, a dvadeset godina živim pod kirijom pa mi puno znači svaka pomoć. Molim Allaha da nagradi sve koji su se pobrinuli za ovo a mi ćemo bonove iskoristiti za ono što nam je najpotrebnije – ističe ova korisnica.

Osim pomoći u bonovima za nabavku osnovnih životnih namirnica, iz Fonda Bejtul-mal takođe je osigurana i pomoć u novcu za finansiranje liječenja teško oboljelih džematlija.

(Preporod.info)