Kontaktirajte Ured za zekat: +387 33 533 000 Aktuelni iznos nisaba je 8.630,00 KM - 4.430,00 € - 5.380,00 $
"One koji vjeruju i čine dobra djela i molitvu obavljaju i zekat daju čeka nagrada kod Gospodara njihova..."
(El-Bekare 277)

Kada počinje zekatska godina?

Pitanje:

Selam!

Molim Vas da mi odgovorite na dva pitanja i to:

1. Od kada do kada traje zekatska godina

2. Iznos ušteđevine tokom godine prelazio je vrijednost nisaba, a sada u mjesecu ramazanu iznos ušteđevine je manji od iznosa vrijednosti nisaba.

Da li podliježem izmirenju obaveze zekata i na koji iznos obračunati 2,5%?

Odgovor:

1. Zekatska godine se računa od trenutka kada iznos ušteđevine dostigne nisab, bez obzira u koje doba kalendarske godine se to desilo i traje do istog datuma po hidžretskom kalendaru naredne hidžretske godine (12 mjeseci hidžretskog kalendara). Ako takvo računanje predstavlja teškoću za vlasnike firmi, mogu računati i po uobičajenom kalendaru, uvažavajući razliku od deset dana.

2. Ukoliko na kraju zekatske (hidžretske/lunarne) godine u posjedu zekatskog obveznika bude imovina u visini nisaba, obavezan je od ukupne sume izdvojiti zekat u iznosu od 2,5%. Prema propisu u našem mezhebu, umanjenje ili uvećanje imovine tokom zekatske godine (havl) nije relevantno, nego se računa iznos na kraju zekatske godine i od toga iznosa se izdvaja 2,5 %. Ako osoba na kraju zekatske godine ne posjeduje nisab nije obavezna izdvojiti zekat. Prema tome, ako vam je početak zekatske godine bio u ramazanu vi sada niste obavezni izvojiti zekat, a ako vam je početak zekatske godine bio u nekom drugom mjesecu trebate se ravnati prema ranije objašnjenim propisima.  A Allah najbolje zna.

Podijeli putem:

Prijavi se iliNapravi novi račun