Pitanje:

Imam pitanje vezano za zekat. Volio bih da mi objasnite kako da postupim. Evo primjera, ako imam 20.000 KM i izdvojim 2,5 % od ukupnog iznosa, ali svaki sljedeći mjesec uspijem skupiti po 2000 KM, to jest za godinu 24.000 KM. Sa onih prethodnih 20.000 KM to je ukupno 44.000 KM. S obzirom na to da ovaj čitav iznos nije pregodinio, nego ima tu novca koji leži samo 1,2,3,4,5,6 mjeseci, moje pitanje je da li ja dajem 2,5% na kompletan  iznos koji se nađe kod mene u momentu starog zekata koji mi je pregodinio? Nadam se da ste me razumjeli.

Odgovor:

Zekat na ušteđevinu se daje jednom godišnje kada se ispune dva osnovna uslova a to su: da ušteđevina dostigne nivo nisaba i da taj iznos bude kod vlasnika godinu dana.

Kada se ispune ova dva uvjeta izdvaja se 2,5 % od ukupne ušteđevine. Nakon toga, ako ostatak imovine bude u iznosu nisaba ili više od toga, nastavlja se računati zekatska godina. Nakon  što protekne hidžretska godina od datuma kada se prvi put izdvojilo zekat,  ponovo se izdvaja 2,5 % od ukupne imovine, ukoliko se u tom trenutku posjeduje imovine u visini nisaba. Ono što se stekne tokom godine između dva obračuna pridodaje se ukupnom iznosu ušteđenog novca i na sve to se izdvaja zekat bez obzira što pridodani iznos nije pregodinio. Prema tome, prvi put ste trebali izdvojiti 500 KM i ostalo bi Vam 19.500 KM. Nakon godinu dana imate ukupno 43.500 KM i od tog iznosa izdvajate 2,5 %. Prema propisu u našem mezhebu, imovina koja se stekne tokom pregodinjenja pridodaje se istovrsnoj osnovnoj imovini koja je dosegla iznos nisaba i od ukupnog iznosa izdvaja se 2,5%. (V. Meraki el-Felah, str. 262.)  A Allah najbolje zna.