U petak i subotu, 29. i 30. septembra, u Zenici je održan seminar za određeni broj vjeroučitelja u organizaciji Ureda za zekat, Ureda za društvenu brigu i Uprave za nauku i obrazovanje. Kriterij za učešće vjeroučitelja je bila aktivna uloga na društvenim mrežama i širok krug prijatelja u komunikaciji kroz društvene mreže. Saradnici na seminaru su bili vjeroučitelji s područja cijele Bosne i Hercegovine, Muftijstvo zeničko i Islamski Pedagoški fakultet u Zenici.

U petak navečer upriličeno je druženje učesnika sa rukovodstvom Islamskog pedagoškog fakulteta, a tema je bila aktuelni procesi u obrazovanju na ovoj visokoškolskoj ustanovi, kao i mogućnosti za doškolovavanje vjeroučitelja. Gost je bio dekan dr. Muharem Adilović i dr. Izet Pehlić.

U subotu je seminar na temu „Kako projekte fonda Bejtul-mal učiniti vidljivijim na društvenim mrežama“ otvorio Adis Hasaković govoreći na temu kako oblikovati vijest, kako je plasirati, učiniti vidljivijom i zanimljivom na društvenim mrežama.

Vehid Arnaut govorio je o fondu Bejtul-mal, njegovom institucionalnom organiziranju, šerijatskoj argumentaciji na pravo Islamske zajednice na organiziranje Bejtul-mala, kao i potrebi jedinstvene podrške na planu njegove promocije, kao i podizanja sveukupne svijesti o zekatu kao islamskom farzu.

Ibrahim ef. Malanović prezentirao je fondove i rad Ureda za društvenu brigu sa akcentom na brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Također je predstavio i inovativne projekte ureda kojima se širi mreža prijatelja i korisnika.

Dr. Nezir Halilović govorio je o ulozi vjeroučitelja i njihovoj širokoj mreži poznanika s kojima dolaze u dodir, kao i mogućnostima da im se na pravilan način prezentira fond Bejtul-mal. Istakao je i važnu ulogu vjeroučitelja, njihovu povezanost sa Islamskom zajednicom na jedinstvenom cilju, promoviranju islamskih vrijednosti. Nakon svakog predavanja uslijedila je diskusija kroz koju su vjeroučitelji pokazali veliki interes za navedenu temu, a potom istakli i koristi od informacija koje su im prezentirane. Izrazili su spremnost na saradnju i promociju fonda Bejtul-mal.

Na kraju seminara prisutne je svojim prisustvom počastio i muftija zenički, dr. hfz. Mevludin Dizdarević, u pratnji pomoćnika za vjerske poslove i nauku Muftijstva zeničkog, Edin ef. Kavazović. Obraćajući se prisutnima muftija je na inspirativan način pohvalio rad vjeroučitelja, istakao njihovu važnost u našem društvu i pozvao ih da budu dio jedinstvene medijske prezentacije fonda Bejtul-mal, kao i aktivnosti koje se pomažu iz Bejtul-mala. Muftija je istakao da su ovo složena vremena, da zahtijevaju ozbiljnost, naše zajedništvo i permanentnu brigu svih nas, posebno cijeneći činjenicu da živimo u slobodi i da ona nosi veliki dio odgovornosti. Seminar je završen podjelom certifikata učesnicima i dovom koju je proučio muftija zenički, dr. hfz. Mevludin Dizdarević.

Nakon seminara učesnici su posjetili novu zgradu Islamskog pedagoškog fakulteta, gdje im je dekan, dr. Muharem Adilović, predstavio mogućnosti ovog velelepnog zdanja.