Projekat “Mala medresa”, koji se finansira sredstvima iz Fonda Bejtu-l- mal, uključuje mlade uzrasta od 15 do 18 godina koji svakog ljeta u periodu od 1. do 15. jula pohađaju obrazovni program usmjeren ka očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka koji žive van domovine. „Mala medresa“ je veoma uspješno realizirana sve do 2020. godine kada to nije bilo moguće učiniti radi okolnosti izazvanih pandemijom virusa Covid-19.

Tim povodom u zvaničnoj posjeti Medresi „Osman-ef. Redžović“ boravio je dr. Sabahudin-ef. Ćeman, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB), koja zajedno sa medresom u Visokom još od 2009. godine partnerski realizira projekat ljetne škole „Mala medresa“.

Domaćini su iskoristili ovu priliku da muftiju dr. Ćemana upoznaju sa razvojnim projektima koji su realizirani tokom 2021. godine. Radi se o proširenju kapaciteta Medrese kako bi se udovoljilo povećanom interesu kandidata za upis u ovu školu. Radovi su obuhvatili izgradnju novog sprata na školskoj zgradi sa pet učionica i pripadajućim sadržajima, kao i opremanje novog paviljona u đačkom domu ukupnog kapaciteta od 40 kreveta.

Nakon obilaska novih prostorija, u prisustvu pomoćnika direktora Medrese, Amele Numanagić i Dženana Rezakovića, obavljeni su razgovori o budućnosti projekta „Mala medresa“. Zajednički stav je da se radi o projektu od izuzetne važnosti, te da će se uložiti svi potrebni napori kako bi ovog ljeta, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, „Mala medresa“ ponovo otvorila vrata bošnjačkoj omladini sa područja Sjeverne Amerike.

– Kroz „Malu medresu“ je od 2009. godine do danas prošlo stotine tinejdžera iz naših džemata u Sjevernoj Americi. Smatramo da su znanja i vještine koje su ponijeli iz Medrese u Visokom doprinijeli očuvanju njihovog vjerskog i nacionalnog identiteta. Organiziranje obrazovnog projekta ove vrste predstavlja trajni izazov za sve nas u Medresi i pomaže nam u profesionalnom i institucionalnom razvoju – kazao je direktor Medrese Dženan Handžić.

Muftija dr. Sabahudin-ef. Ćeman je čestitao direktoru Medrese i njegovim saradnicima na izuzetnim rezultatima koje su postigli u prethodnom periodu, i još jednom iskazao opredijeljenost ICNAB-a za nastavak saradnje sa Medresom.

– „Mala medresa“ predstavlja, kao što smo to više puta isticali, jedan od najvažnijih projekata ICNAB-a. Možemo slobodno kazati da, kada je u pitanju rad sa mladima, plodove „Male medrese“ već uveliko osjetimo i uživamo. Napredak koji je Medresa ostvarila u prethodnom periodu, i u koji sam se danas imao priliku lično uvjeriti, svjedoči o vitalnosti ove ustanove i na najbolji način objašnjava zašto smo baš u njima prepoznali partnera za ovaj projekt. Sretan sam što su, i u ovim složenim i nepredvidivim uvjetima sa kojima se svi suočavamo, iskazali spremnost na saradnju, i što možemo očekivati da će se „Mala medresa“ nakon dvogodišnje pauze ipak ponovo realizirati. S obzirom na datume u kojima dočekujemo kurban-bajram ove godine, moraće doći do pomjeranja termina za polovinu mjeseca jula  istakao je muftija Ćeman, te izrazio nadu da će zvanične i detaljne informacije o „Maloj medresi 2022“ biti uskoro objavljene.