Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice, u saradnji s Media centrom Islamske zajednice, upriličio je savjetovanje o Bejtu-l-malu za uposlenike Media centra.

Cilj savjetovanja bio je podsjećanje na važnost Bejtu-l-mala i detaljnije upoznavanje s fonodovima i aktivnostima koje se finansiraju iz Bejtu-l-mala.

– S obzirom da uposlenici Media centra prezentiraju informacije o Bejtu-l-malu, važno je da i sami budu do kraja upoznati s ovom temom. Isto tako je važno da budu upoznati s činjenicom da Islamska zajednica ima potrebu da u svojim medijima stalno potcrtava Bejtu-l-mal kao ekonomsku osnovu na kojoj Zajednica promovira islamske vrijednosti – kazao je Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice.

Prema Bejtu-l-malu se gaji posebana odgovornost i briga, naglasio je.

– Sve to je s ciljem da ibadet zekata bude u potpunosti izvršen, na onaj način kojim će Bog Uzvišeni biti zadovoljan – poručio je Arnaut.

Rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut

Strateško opredjeljenje Islamske zajednice je adekvatna promocija islamskih vrijednosti, te pouzdanog i objektivnog informisanja javnosti, kako o radu Islamske zajednice, tako i o drugim pitanjima od interesa za pripadnike Zajednice i širu javnost.

Posebnu važnost imaju medijski sadržaji namijenjeni za pravilno razumijevanje islama i islamskog obrazovanja.

– Media centar ima važnu ulogu u prezentaciji islama i islamskih vrijednosti, i po tom osnovu ostvaruje pravo na sufinansiranje iz sredstava Bejtu-l-mala. U programskim sadržajima naših medija zastupljeni su sadržaji u kojima preovladava poruka dobra, njegovanja porodičnih vrijednosti, domoljublja, dobrosusjedskih odnosa i općenito širenja pozitivnih vrijednosti. Media centar s posebnom pažnjom pristupa promociji i prezentaciji Bejtu-l-mala i shodno zaključcima današnjeg savjetovanja pružit će podršku aktivnostima Ureda za zekat i dodatno doprinijeti adekvatnoj prezentaciji Bejtu-l-mala – poručio je direktor Media centra Amir Sakić.

Preporod.info