Akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode u Muftijstvu travničkom do sada se uspješno provodi, čak i uspješnije nego prethodnih godina, jedan je od zaključaka sjednice Muftijstva koja je održana danas u Travniku.

– Osim za potrebe učenika Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, odvojili smo i značajan dio poljoproprivrednih proizvoda za potrebe studentskog doma Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, naših obdaništa u Vitezu, Jajcu i Novom Travniku, kantonalnoj bolnoci u Travniku, za potrebe Merhametovih i narodnih kuhinja te za socijalno ugrožene porodice i pojedince u džematima – rekao je za Preporod.info sekretar Muftijstva Rešad-ef. Lendo.

Analiza akcije klanja kurbana i prikupljanja kurbanskih kožica pokazala je da ove godine na području Muftijstva travničkog nije bilo divljih deponija jer su džematlije odgovorno zbrinuli ostatke kurbana.  Niska otkupna cijena je prouzrokovala veće troškove od prihoda ove akcije.

Na sjednici kojom je predsjedavao Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović je tretirano i organizovanje vjerskih aktivnosti u uslovima pandemije korona virusa, način primjene i realizacije novog NPP mektebske nastave, obilježavanje 12. rebiu-l-evvela, organizovanje takmičenja HIND 2021 te imenovanje koordinatora Muftijstva travničkog za društvenu brigu.

Na ovo mjesto imenovan je Esad-ef. Fuško koji se u svom dosadašnjem radu kao imam džemata Dub i kao koordinator za društvenu brigu pri Medžlisu Islamske zajednice Travnik pokazao kao veoma odgovorna osoba koja je do sada realizovala veliki broj humanitarnih akcija kako u svom džematu tako i na području MIZ Travnik te u realizaciji projekata sa Uredom za društvenu brigu.

(Preporod.info)