Učenici Karađoz-begove medrese iz Mostara pobjednici su takmičenja za najbolji kratki film na konkursu organiziranom u odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice (IZ) o temi “Zekat na poljoprivredne proizvode”.

Nagrađena su dva rada, a u zgradi Rijaseta IZ nagrade su danas preuzeli učenici drugog i trećeg razreda ove medrese. Konkurs je raspisao Ured za zekat, u saradnji sa Uredom za društvenu brigu, a rezultat je zaključaka sa savjetovanja koje je održano početkom septembra u Travniku.

– Konkurs internog karaktera u odgojno-obrazovnim ustanovama IZ raspisali smo s ciljem da mladi ljudi ukažu ili na kreativan način pokažu i skrenu pažnju na pitanje zekata na poljoprivredne proizvode, rekao je za Preporod.info Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat.

Odlučili su se na format kratkog filma u trajanju od tri minute, jer je procijenjeno da je to tehnika koja je najprikladnija učenicima.

– Odlučili smo da od prispjelih nagradimo dva rada učenika Karađoz-begove medrese u Mostaru i ovom prilikom im čestitamo, kazao je Arnaut, dodajući da će nagrađeni filmovi ostati u vlasništvu Ureda za zekat koji će ih dalje predstaviti javnosti.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se željelo doći do novih ideja u prezentaciji ovog islamskog šarta, da se učenici animiraju i da se podrži njihov način prenošenja poruke, ali i da se skrene pažnja na zekat na poljoprivredne proizvode kao važan resurs u radu odgojno – obrazovnih ustanova IZ.

Arnaut je učenike pozvao da nastave sa ovom praksom i da već za naredni ramazan pripreme materijale o predstavljanju zekata na poljoprivredne proizvode, ali i zekata uopšte. Također, kao i sada, najbolji radovi biće nagrađeni.

– Sa prijateljima iz razreda sam odlučila da napravimo nešto drugačije, pa smo uradili video anketu među članovima Info-servisa za mlade Medžlisa IZ Mostar i džematljima u našem gradu, kazala je Jasmina Vežić učenica 3. razreda, prilikom preuzimanja nagrade.

Podsjetila je da rezultati ankete pokazuju da većina ispitanih zna kome se i kada daje zekat, ali i da je utvrđeno da postoji potreba da se džematlije dodatno educiraju o propisu zekata na poljoprivredne proizvode.

Koatur drugog rada, Tarik Buljubašić, kazao je da je sa prijateljom Midhatom Šabanovićem želio filmom prenijeti poruku o obaveznosti zekata.

– Bitno mi je da će video pregledati mnogo osoba koje će nešto i naučiti iz njega, što smatram i glavnim ciljem ovog projekta, navodi Tarik, učenik trećeg razreda Karađoz-begove medrese.

Pravo učešća na konkursu imali su mladi kreativci, polaznici medresa iz BiH, regiona, i domovinskih zemalja. Konkurs je dozvoljavao individualni ili grupni rad na filmu, te jednog ili tima učesnika.

Nagrade su osvojili učenici Jasmina Vežić, Dalma Omanović, Muhamed Ahmuljić, Ensar Jelovac, Samra Hadžić, Adna Blagajac, Tarik Buljubašić i Midhat Šabanović.

Nagrađene filmove možete pogledati na našem YouTube kanalu.