U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku i Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan je kolokvij o temi “Zekat i bejtu-l-mal, praksa i izazovi”.

– Učesnici kolokvija bili su profesori fikha u odgojno-obrazovnim ustanovama u Islamskoj zajednici koji su svojim prisustvom, ali i učešćem u diskusiji ukazali da je pitanje zekata od izuzetnog značaja, posebno za IZ, te da je vrlo aktuelno pitanje sa stanovišta ekonomske stabilnosti zajednice – rekao je Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Uprave za vjerske poslove.

Dodao je da su učesnici kroz diskusije, razgovor i druženje pokušali otkloniti dileme vezane za pitanja zekata, napominjući da je mjesto profesora Fikha nedovoljno zapaženo u društvu.

– Uloga profesora Fikha u medresama i fakultetima je  od iznimnog značaja jer oni učenicima i studentima saopštavaju znanja i vode ih kroz islamske propise, i posebne propise zekata, sadekatul-fitra, bejtul-mala. Njihova uloga u društvu treba da bude značajnija i prepoznatljivija – smatra Arnaut.

U uvodnom izlaganju dr. Enes-ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme i fetva-i-emin, govorio je o šerijatskim osnovama bosanskohercegovačkog koncepta organiziranog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u bejtu-l-mal. Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, je govorio o bejtul-malu, fondovima i načinima raspodjele sredstava.

U drugom dijelu savjetovanja o tretiranju pitanja zekata i bejtul-mala kroz nastavni plan i program u medresama govorila je Lejla Bešo, profesorica Fikha u Elči Ibrahim-pašinoj medresi. O zekatu u nastavnom planu i programu fakulteta govorili su profesori dr. Senad Ćeman i dr. Mustafa Hasani.

Najavljeno je da će se nastaviti sa sastancima i kolokvijima na kojima će biti tematiziran zekat i sadekatul-fitr.

(Preporod.info)