Na inicijativu reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) Husein-ef. Kavazovića, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice Ibrahim-ef. Malanović sa saradnicima boravio je u posjeti porodici Ibrahimović iz Stoca, kojoj je ovom prilikom uručena značajna pomoć u prehrambenim paketima, odjeći i obući, te bonovima za nabavku osnovnih životnih namirnica u trgovinama Bingo.

Posjeti su također prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Stolac Mersed-ef. Šabanović i koordinator za društvenu brigu Muftijstva mostarskog prof. Suad Mujakić.

Naime, radi se o trinaestočlanoj romskoj porodici (samohrana majka udovica i dvanaestero djece) koja živi u veoma nehumanim uslovima. Problemi ove porodice počeli su kada je hranitelj porodice Rasim preselio na ahiret još dok su boravili u Njemačkoj, nakon čega su deportovani u Bosnu i Hercegovinu. Nakon Sarajeva, nastanili su se u Stocu gdje i sada žive.

Islamsku zajednicu o ovom slučaju obavijestio je poduzetnik iz Stoca gosp. Demir Mahmutčehajić, koji je prilikom posjete reisul-ulemi ukratko predstavio slučaj ove porodice. Mahmutčehajić ovu porodicu već neko vrijeme pomaže i pokušava da ih uključi u sistem socijalne zaštite i obrazovanja, te je pomogao da se dvojica najstarijih sinova zaposle.

Ključni problem ove višečlane porodice je stambena nezbrinutost i nehumani uvjeti u kojima žive, te je neophodno pomoći im da zimu ne dočekaju u baraci, pri čemu će Islamska zajednica shodno raspoloživim sredstvima biti uključena u ovu akciju.

Islamska zajednica nastoji u okviru svojih mogućnosti iz Bejtul-mala pomoći najranjivije kategorije društva i zajednice.

(Preporod.info)