Ramazan je mjesec buđenja mnogih naših usnulih osjećanja koje svakodnevni život potire i otupljuje kroz vezanost za dunjaluk.

[foogallery id=”2323”]

Među takvima je jači osjećaj za međusobnu pomoć i suosjećanje. Na tom tragu bila je i posjeta upriličena iz Rijaseta IZ u BiH, u saradni sa MIZ Tešanj, porodicama koje su pogođene posljednjim poplavama koje je izazvala rijeka Usora.

Delegacija Ureda za društvenu brigu i Ureda za zekat, glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, imam džemata Hasanović ef. Mersad i mutevelija džemata, Hukić Fikret, posjetili su tri porodice čije su kuće zahvaćene poplavom i doživjele veliku materijalnu štetu.

Po izboru domaćina posjećene su porodice Letić Adema, Muslija Hedije i Sejdinović Rafije, a tom prilikom su im uručeni prigodni novčani iznosi izdvojeni iz Bjetu-l-mala.

Allaha dž.š. molimo da nas zaštiti od velikih nedaća a na dam podari više saosjećajnosti i produbi međusobnu ljubav.

Prepoznajući područje Tešnja kao prostor sa koga privrednici u značajnoj mjeri daju zekat u Bejtu-l-mal, Ured za zekat je za njih pripremio iftar i susret u znak zahvalnosti za podršku Islamskoj zajednici.

Bila je ovo prilika za lijep mehabbet sa ljudima koji čiste svoj imetak pomažući drugima kroz institucije Islamske zajednice. Iftaru su prisustvovali privrednici Tešnja, kao i šef Ureda za zekat Vehid ef. Arnaut, muftija zeničkom hafiz Mevludin Dizdarević i savjetnik reisu-l-uleme Ejub ef. Dautović.

Dovom i zajedničkim akšam namazom, ovo je druženje zaokruženo, sa nadom da je to početak prisnije saradnje.

(www.preporod.com)