[foogallery id=”1785”]

Sarajevo, 26. februar 2019. (MINA) – Nastavljajući praksu promocije i podrške akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra danas je u Studentskom centru Islamske zajednice upriličen svečani prijem za prijem za imame koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra te zekata na poljoprivredne proizvode u 2018. godini. Organizator ovog susreta bio je Ured za zekat Rijaseta IZ u BiH u saradnji sa Upravom za vjerske poslove i kancelarijom Reisu-l-uleme.

Kako je istaknuo rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut, ovaj susret organizovan je s ciljem da se imamima ukaže čast i poštovanje kao i zahvala za uloženi trud prilikom provođenja akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtu-l-mal.

„Današnji prijem za 26 imama željeli smo pokazati svoju brigu prema onima koji pokazuju zapažene rezultate u ovoj akciji Islamske zajednice. Pored toga, na ovaj način smo pokazali i da je zekat naša stalna briga te da ćemo raditi na tome da ovu akciju unaprjeđujemo. Ovom vrstom direktne komunikacije između rukovodstva i onih koji rade na terenu osjetili smo zadovoljstvo imama trenutnim pristupom i brigom o njima. Također smatramo da će njihovo nemjerljivo iskustva nama dati korisne sugestije za dalje poboljšanje kako prikupljanja tako i distribucije prikupljenih sredstava onima kojima su potrebni“, kazao je rukovodilac Ureda za zekat.

Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović osvrnuo se na historijat prikupljanja zekata u Bejtu-l-mal Islamske zajednice te buduće opredjeljenje prema sredstvima prikupljenim na ovaj način:

– Prilično je prihvaćeno kod naše vjerničke populacije, kada je riječ o području djelovanja Islamske zajednice, da se sredstva zekata i sadekatu-l-fitra daju u Bejtu-l-mal. Stoga želim istaknuti opredijeljenost da sredstva prikupljena na ovaj način dobiju razvojni koncept, a ne da samo budu usmjerena na socijalnu dimenziju. Rahmetli Husein ef. Đozo je to vidio u obrazovnim ustanovama što se u nekom prethodnom periodu pokazalo veoma značajnim. Ovo vrijeme u kojem mi živimo otvara nove mogućnosti i nove vidike, kazao je između ostalog direktor Smajlović.

Čestitkama na ostvarenim rezultatima na akciji prikupljanja zekata pridružio se i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović osvrnuvši se pritom na važnost organizovanog prikupljanja zekata:

– Allah dž.š. nas je uputio i od nas zatražio da uz namaz, post i hadž i zekatu posvetimo dužnu pažnju, ne u smislu naše svijesti da je to dio vjere, nego i organizovanom prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra što je poznato još od vremena Poslanika a.s. Islamska zajednica se prema toj obavezi treba i mora vrlo odgovorno odnositi. Sredstva koja se na ovaj način ukupe su sredstva muslimana i isključivo njima pripadaju. Način na koji će biti njima vraćena odlučuje Islamska zajednica a u skladu sa vremenom i potrebama u kojem živimo. Dva segmenta su nam jako važna: unapređenje obrazovnih institucija te segment kojim se bavi Ured za društvenu brigu. Važno je da naše muslimane podsjećamo da izvršavaju ovu svoju vjersku obavezu. Zekat je dio vjere, dio imana i to je ubjeđenje koje moramo prenijeti“, istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

U nastavku današnjeg susreta okupljeni imami su uputili sugestije i podijelili iskustvo stečeno na terenu kako bi ovaj segment djelovanja IZ-a dodatno bio unaprijeđen.

„Medžlis IZ Prnjavor jedan je od najuspješnijih medžlisa na području Muftijstva banjalučkog. Riječ je isključivo o povratnicima koji su bili protjerani vratili se svojim domovima, obavljali i podizali iznova svoje domove. I pored svih tih činjenica daju i izdvajaju dio svog imetka i isključivo to rade u Fond Bejtu-l-mal jer su svjesni da tako od sebe opet daju sebi jer Islamska zajednica kroz različite vrste pomoći Islamska zajednica ta sredstva opet vrati na područje Prnjavora“, kazao nam je glavni imami MIZ Prnjavor Fikret ef. Čelenka.

Na kraju susreta imamima su uručena prigodna priznanja i zahvalnice na ostvarenim rezultatima u prošlogodišnjoj akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

Spisak imama kandidata za prijem sakupljača zekata sa reisu-l-ulemom

Muftijstvo banjalučko

 1. Dervišević ef. Dursum, Medžlis IZ Ključ, Ključ;
 2. Čelenka ef. Fikret, Medžlis IZ Prnjavor, Prnjavor;
 3. Delić ef. Fikret, Medžlis IZ Bosanski Kobaš, Bosanski Kobaš;

Muftijstvo bihaćko

 1. Mahić ef. Amir, Medžlis IZ Kozarac, džemat Kamičani;
 2. Fazlić ef. Dženan, Medžlis IZ Cazin, džemat Zmajevac;
 3. Baltić ef. Fahrudin, Medžlis IZ Bužim, džemat Jusufovići;

Muftijstvo goraždansko

 1. Čaušević ef. Refik, Medžlis IZ Goražde, džemat Obarak;
 2. Genjga ef. Mehrudin, Medžlis IZ Rudo, džemat Rudo;
 3. Šišić ef. Avdo, Medžlis IZ Čajniče, džemat Čajniče;

Muftijstvo mostarsko

 1. hfz. Ruhid ef. Nezir, Medžlis IZ Konjic, džemat Gradska džamija;
 2. hfz. Fazlagić ef. Sadik, Medžlis IZ Trebinje, Trebinje;
 3. Dragolovčanin ef. Muhamed, Medžlis IZ Glamoč, džemat Glamoč;

Muftijstvo sarajevsko

 1. Sokić ef. Zejd, Medžlis IZ Breza;
 2. Posavljak ef. Sulejman, Medžlis IZ Sarajevo;
 3. Balta ef. Nedžad; Medžlis IZ Visoko;

Muftijstvo travničko

 1. Mehmedović ef. Mihnet, Medžlis IZ Vitez, džemat Stari Vitez;
 2. Keško ef. Amar, Medžlis IZ Jajce, džemat Bučići;
 3. Mujak ef. Abdurahman, Medžlis IZ Jajce, džemat Bešpelj;

Muftijstvo tuzlansko

 1. dr. hfz. Peštalić ef. Edin, Medžlis IZ Tuzla, džemat Kralj Abdullah;
 2. hfz. Rahmanović ef. Ahmed, Medžlis IZ Tuzla, džemat Kralj Abdullah;
 3. Selimović ef. Nijaz, Medžlis IZ Živinice, džemat Svojat;
 4. Baturić ef. Hajrudin, Medžlis IZ Gradačac, džemat Jelovče selo;

Muftijstvo zeničko

 1. Alić ef, Mirnes; Medžlis IZ Tešanj, džemat Vukovo;
 2. Šušnjević ef. Osman, Medžlis IZ Zenica, džemat Puhovac;
 3. Kovačević ef. Senaid, Medžlis IZ Zenica, džemat Šerići;

Muftijstvo vojno

Zukorlić ef. Nihad;