Kontaktirajte Ured za zekat: +387 33 533 000 Aktuelni iznos nisaba je 8.290,00 KM - 4.250,00 € - 5.060,00 $
"One koji vjeruju i čine dobra djela i molitvu obavljaju i zekat daju čeka nagrada kod Gospodara njihova..."
(El-Bekare 277)

Radionice za učenike medresa i studente: Raskoš ideja i novih poruka

Nastavljajući pozitivnu praksu razvijanja svijesti o obaveznosti zekata, kao i osposobljavanja onih koji govore o toj islamskoj obavezi Ured za zekat u saradnji sa odgojno obrazovnim ustanovama Islamske zajednica, organizira ciklus edukativnih seminara i radionica  pod naslovom „Zekat i Bejtu-l-mal – 51 godina organiziranog prikupljanja”. Seminari i radionice se baziraju na predstavljanju koncepta organiziranog ukupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, te efektima i pozitivnim trendovima koji se postižu kroz Bejtu-l-mal.

Pored uvodnih napomena o dugogodišnjoj praksi organizovanog ukupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u sistemu Islamske zajednice, učenici /studenti su kroz zajednički rad, prezentirali četiri teme postavljene s ciljem poticaja kreativnosti. Teme su:

a. „Plakat za moj džemat”

b. „Ovako bi im se obratio”

c. Slogani na društvenim mrežama – malo riječi a snažna poruka

d. Kako bih redizajnirao stranicu Zekat.ba

Mnoštvo pitanja, zanimljivih komentara, divnih zapažanja i sadržajnih poruka moglo se čuti na do sada četiri radionice, Gazi Husrev begovoj medresi, Studentskom centru Islamske zajednica, medresi Osman ef. Redžović i radionici Mreže mladih MIZ Visoko, Gračanica i Kakanj u edukativnom centru Ponijeri.

Radionicama su uglavnom prisustvovali učenici/student koji imaju u planu obavljati ramazansku praksu u džematima širom Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Podijeli putem:

Prijavi se iliNapravi novi račun