U petak, 2. februara 2024. godine, realizovan je projekat razmjene hatiba na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj, a koji organizuje Ured za zekat.

Ovom prilikom hatib u džematu Jelah bio je Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imame, dok je u džematu Miljanovci hatib bio Samir-ef. Delić, glavni imam Medžlisa Kotor Varoš.

Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, bio je hatib u džematu Kutahija, a mr. Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva banjalučkog, u džematu Novi Miljanovci.

Safet-ef. Karahmetović, glavni imam Medžlisa Bosanski Šamac i Redžo-ef. Mehanović, glavni imam džemata Medžlisa Modriča, bili su hatibu u džematu Vukovo i Lepenica.

Hatibi su kazivali hutbe o temi “Fond Bejtu-l-mal i njegov značaj za moj medžlis/džemat”, u kojima su, između ostalog, ukazali na značaj institucionalnog prikupljanja sredstava u Fond Bejtul-mal i njegovu važnost za održavanje vjerskog života u povratnim područjima.

Nakon održanih hutbi, hatibi su imali sastanak u prostorijama Medžlisa s Fuad-ef. Omerbašićem, glavnim imamom Medžlisa Tešanj, koji im je dao osnovne informacije o radu Medžlisa, da bi potom Vehid-ef. Arnaut zahvalio glavnom imamu Omerbašiću na gostoprimstvu i ukazanoj podršci u realizaciji projekta razmjene hatiba.

 

(Preporod.info)