U sjedištu Muftijstva bihaćkog u Bihaću, predstavljen je projekat Rijaseta IZ u BiH kojeg implementira Ured za društvenu brigu u saradnji sa medžlisima  pod nazivom „Pomoć starijim i iznemoglim osobama-kućna njega“. Projekat su predstavile predstavnice Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH mr. Emina Bešlija i muallima Amela Brdar, a iskustva saradnje na ovom projektu Odjela za brak i porodicu prenijela je i voditeljica ovog odjela dr. Safija Malkić.

Prije samog radnog sastanka na kojem su prisustvovali članovi tima Medžlisa IZ Bihać koji će u narednom periodu raditi na implementaciji ovog projekta, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je upriličio prijem i obavio razgovor sa delegacijom koja je predstavila ovaj projekat.

„Različitim projektima Islamska zajednica nastoji dati podršku svim kategorijama našeg društva, a veoma važnu ulogu u tome svemu imaju Ured za društvenu brigu i Odjel za brak i porodicu. U posljednje vrijeme smo zaokupljeni traganjem za najboljim rješenjem kako odgovoriti potrebi brige o ljudima koje svrstavamo u treću životnu dob. S obzirom da je Bosna i Hercegovina, a posebno naša Bosanska Krajina, suočena sa problemom odliva stanovništva, prvenstveno mladih ljudi, nameće se kao problem i briga o onima koji ostaju, a to je uglavnom starija populacija. Naša misija je da brinemo o ljudima, ali također želimo skrenuti pažnju široj društvenoj zajednici da mora zajedno s nama promišljati i nuditi rješenja o raznim problemima, uključujući i ovaj o kojem danas govorimo. Smatram iznimno korisnim ono što sam čuo od predstavnica Ureda za društvenu brigu, te im se zahvaljujem na kontinuiranoj brizi o najranjivijim kategorijama našeg stanovništva, a kojima oni svakodnenvo pružaju bezrezervnu podršku.“ – poručio je muftija Kudić.

Mr. Emina Bešlija je predstavila rad ovog odjela sa posebnim fokusom na aktuelne projekte na kojima radi ovaj ured i neka dosadašnja iskustva saradnje sa muftijstvima i medžlisima na nivou cijele Islamske zajednice.

 „Ured za društvenu brigu obavlja stručne poslove Rijaseta IZ u BiH, koje se odnose na socijalno-humanitarne aktivnosti. Mnogo je segmenata koje pokriva ovaj ured i mi se trudimo da, shodno našim mogućnostima, pružimo podršku što većem broju ljudi sa različitim potrebama. Za sve naše projekte socijalno-humanitarnih aktivnosti zaslužan je bejtu-l-mal u kojeg izdvajaju zekat i sadekatu-l-fitr naše džematlije, kao i djelimične donacije koje dolaze od prijateljskih organizacija. U suočavanju naše zemlje sa migrantskom krizom bili smo podrška organizacijama koje su pružale pomoć migrantima i zbog toga i danas dobivamo pisma zahvale partnerskih organizacija što smo pomogli kada je bilo najpotebnije. Pa čak i u pandemijsko vrijeme, samo smo se reorganizirali i posložili naše kapacitete, te nastavili pružati podršku našem narodu na raznim poljima.“ – izjavila je mr. Emina Bešlija, stručna saradnica za koordinaciju i raspodjelu pri Uredu za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH.

Briga o ljudima treće životne dobi je sadržaj pilot projekta kojeg su prezentirale članice ovog ureda. Radi se o projektu podrške ljudima treće životne dobi koji žive sami i koji nisu u stanju brinuti o svemu onome što im je neophodno za normalno funkcionisanje.

„Ovaj projekat se realizuje od početka 2020. godine prvobitno u dva muftijstva: sarajevskog i zeničkog, a kasnije su se priključili i tuzlansko i mostarsko. 2020. godine je nastupila i pandemija koronavirusa, tako da je ovaj projekat došao u pravo vrijeme. S obzirom da je osobama starije životne dobi u jednom periodu bilo ograničeno kretanje, u tim momentima im je pomoć bila i najpotrebnija. Realizacija projekta je do sada ocijenjena najvišim ocjenama s obirom da se radi o nekoliko hiljada korisnika, više stotina aktivista je uključeno u njega i povratne informacije s terena su više nego pozitivne. Uskoro počinjemo implementaciju ovog projekta i na područje Travnika i Bihaća i s obzirom na dosadašnju saradnju koju imamo sa Muftijstvom bihaćkim i Medžlisom IZ Bihać, sigurna sam da će ovaj projekat zaživjeti i na ovom području i polučiti velikim uspjehom.“ – kazala je muallima Amela Brdar, stručna saradnica za planiranje i prikupljanje pri Uredu za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH.

Voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Upravi za Vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH dr. Safija Malkić, govorila je o nužnosti koordiniranja svih aktivnosti koje sprovodi Islamska zajednica i uključenost svih aktera koji mogu najbolje i najkvalitetnije realizirati projekte na terenu.

„Odjel za brak i porodicu je kroz protekli period rada izrastao u jednu veoma respektabilnu snagu unutar Islamske zajednice. Ono na čemu Odjel radi jeste promocija bračnih i porodičnih vrijednosti, afirmacija i reafirmacija onog što je važno za uspješan brak i za sretnu porodicu.  Odjel se također bavi i podrškom ženama u raznim segmentima i to je prepoznatljiva aktivnost na terenu. U našim aktivnostima smo posebno fokusirani na pojedince, jer kada imamo zdravog pojedinca imamo velike pretpostavke da dobijemo i zdravu porodicu, a potom i zdravo društvo u cjelini. Naše aktivnosti koordiniramo od nivoa Rijaseta do nivoa džemata. To su podrške u edukaciji, pružamo usluge savjetovališta, a ono na čemu posebno radimo jeste afirmacija zdravlja kroz brojne sekcije i javne tribine, te se trudimo da ne zapostavimo niti jedan segment kojeg smatramo važnim za afirmaciju braka i porodice i društva u cjelini. Svakako da je ovaj Odjel posebno važan kod implementacije projekta o kojem govorimo danas u Bihaću “ – zaključila je dr. Safija Malkić.

Današnjem stručnom savjetovanju i radnom sastanku prisustvovali su članovi tima za realizaciju ovog projekta na nivou Medžlisa IZ Bihać u sastavu: Mensur-ef. Ćehić – glavni imam Medžlisa IZ BIhać, Aldin-ef. Adilović i Haris-ef. Dedić  ispred Mreža mladih, te mr. Zineta Horozović i Ismeta Seferagić ispred Odjela za brak i porodicu.