U subotu, 14. oktobra 2023. godine, Ured za zekat i Odjel za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u saradnji sa Muftijstvom travničkim održali su kviz na temu “Zekat, bejtul-mal i dobročinstvo Muhammeda a.s. i ashaba” u Elči Ibrahim-pašinoj Medresi u Travniku.

Cilj ove aktivnosti je da se poveća svijest kod mladih ljudi o zekatu kao šerijatskom propisu, Bejtul-malu kao institucionalnom okviru za praktičnu realizaciju ovog ibadeta, te osnaži odgoj budućih davalaca zekata i njihova vezanost za Islamsku zajednicu. Medzlisi su učestvovali sa ekipom koju su cinili po tri učesnika i koordinator, a sistem takmičenja je bio eleminacija, polufinale i finale u kojima su se sastale dvije najuspješnije ekipe.

U finalnom dijelu prvo mjesto je pripalo Mreži mladih MIZ Busovača, drugo Mreži mladih MIZ Bugojno, a treće Jajcu.

Nakon formalnog dijela takmičenja i podne namaza u Medresi proglašeni su pobjednici i dodijeljene zahvalnice svim učesnicima, a pobjednicima posebno i dodatne nagrade.

Domaćinima u Elči Ibrahim-pašinoj Medresi se zahvaljujemo na gostoprimstvu, našim takmičarima i aktivistima Mreže mladih najiskrenije čestitamo i želimo im još više uspjeha u budućnosti.