U nedjelju, 14.07.2019. godine, uspješno je okončana još jedna Ljetna škola islama, “Mala medresa 2019.”. U amfiteatru Medrese “Osman ef. Redžović” u Visokom dodijeljena su uvjerenja i diplome za osnovni i napredni stepen za 54 polaznika 7. po redu “Male medrese”.

Na početku programa prisutnima se obratio direktor Medrese, mr. Dženan Handžić, koji je još jednom istakao važnost ovog projekta i njegove uloge u očuvanju emaneta vjere i emaneta domovine. Zahvalio se svim učesnicima, roditeljima, kao i svima koji su dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji.

U toku samog programa prisutni su imali priliku vidjeti dio onoga što su polaznici naučili tokom ovogodišnje Ljetne škole islama. Učili su Kur’an, ilahije, recitovali patriotske pjesme, čitali radove koje su sami napisali, što je izazvalo posebne emocije kod njihovih roditelja, zatim su se takmičili u učenju ezana, itd.

Prisutnima se obratio i dr. Muaz ef. Redžić, izaslanik Muftije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Dr. Redžić je kazao da je “Mala medresa” najvažniji i najuspješniji projekat Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, te se zahvalio domaćinima i organizatorima ovog programa poželivši im sreću i uspjeh u daljem radu. Svečanosti je prisustvovao i Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, Rijaseta IZ u BiH, koji je na kraju programa proučio dovu.

Inače, ovaj edukativni program koji se sufuinansira sredstvima iz Bejtu-l-mala namijenjen je bošnjačkoj djeci, uzrasta od 14 do 18 godina, iz sjeverno-američke dijaspore. Ukupno 54 polaznika iz 23 džemata s prostora Sjeverne Amerike imali su priliku da u dvosedmičnoj Ljetnoj školi kroz klasične časove, radionice, izlete, predavanja, i nastavu u prirodi saznaju što više o svojoj domovini, vjeri, historiji, jeziku, kulturi i tradiciji.