U okviru projekta „Razmjena hatiba“ u periodu od 29.02. do 02.03.2024. godine na prostoru Islamske zajednice Bošnjaka Austrije gostovali su hatibi sa područja Muftijstva bihaćkog.

Delegacija je upotpunjena i sa rukovodiocem Ureda za zekat Vehid-ef. Arnautom i rukovodiocem Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanovićem.

Gosti hatibi su bili Haris-ef. Veladžić, Mirza-ef. Žerić, hfz. Amir-ef. Mahić, Benjamin-ef. Hodžić i Omer-ef. Redžić.

Posjetom je obuhvaćeno 14 džemata, na džuma-namazu i na jaciji subotom uvečer. Vrijedni domaćini bili su mr. Senad-ef. Kusur – glavni imam IZBA,  imami džemata, ali i džematlije koje nisu krile oduševljenje ovoim zijaretima i posebno ponuđenim informacijama o doprinosu Fonda Bejtul-mal u očuvanju vjerkog života u povratničkim džematima, kao i u drugim društveno korisnim projektima.

Cilj ove posjete je bio pružiti više informacija vjernicima koji daju zekat i sadekatul-fitr, motivirati ih da ostanu na putu podrške Islamskoj zajednici, ali i ukazati na dezinformacije kojima se preko društvenih mreža želi poljuljati povjerenje i unijeti sumnja i razdor.

Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je jako dobro organizirana zajednica muslimana, sa predanim rukovodstvom koje iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate uprkos činjenici da se imami na tom području susreću sa mnogo novih izazova.

Zajednička ocjena svih učesnika je da ovakvih posjeta treba više, da one ojačavaju zajednički duh džemata, a kako je ova posjeta bila vezana i uz Dan nezavisnosti BiH, uz čestitanja, ona je osnažila i našu ljubav prema jedinoj zajedničkoj Domovini Bosni i Hercegovini.