Kontaktirajte Ured za zekat: +387 33 533 000 Aktuelni iznos nisaba je 8.630,00 KM - 4.430,00 € - 5.380,00 $
"One koji vjeruju i čine dobra djela i molitvu obavljaju i zekat daju čeka nagrada kod Gospodara njihova..."
(El-Bekare 277)

VIDEO: Zekat – stub stabilnosti i razvoja društva

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedina adresa za odgovorno tumačenje Islama i organizirano izvršavanje zajedničkih propisa, poput prikupljanja zekata, vitara, i organiziranog obavljanja zajedničkih namaza.

Emanet prikupljanja i raspodjele zekata i vitara Islamska zajednica je preuzela s ciljem da ispunjenje obaveze davanja zekata za muslimane u Bosni i Hercegovini učini što lakšim, ali i da ojača njihovu poziciju na ovim prostorima.

Raspodjela zekata i sadekatul-fitra uključuje veliki broj korisnika i ustanova.

Značajan iznos sredstava izdvaja se za podršku povratku, javnim kuhinjama, i  kao pomoć siromašnim i ugroženim.

Raspodjela prikupljenih sredstava zekata i sadekatul-fitra se vrši na osnovu pravila definiranih Pravilnikom o fondu Bejtul-mal, kojeg je donio Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pravo određivanja prioriteta u pogledu raspodjele zekata i sadekatul-fitra pripada nadležnim organima Islamske zajednice, i oni su za svoje odluke odgovorni pred Allahom dželle-šanuhu.

Sistem organiziranog prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatul-fitra u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini desetljećima je bio stub stabilnosti i razvoja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ali i cjelokupnog društva.

Podijeli putem:

Prijavi se iliNapravi novi račun