Mreža mladih je u doba pandemije pokazala iznimnu odgovornost, posvećenost i aktivizam, uključivši se u svakodnevnu brigu o onima kojima je u ovo specifično vrijeme otežan život i rješavanje osnovnih svakodnevnih potreba.

Članovi Mreže mladih su, tako, kupovali namirnice, plaćali račune, donosili lijekove, posjećivali mektebsku djecu, organizirali razne edukativne aktivnosti online, i td. Posebno pohvalne aktivnosti su zabilježene u brizi o starijim džematlijama koji sami žive, a kojima je otežano kretanje i komunikacija sa drugima usljed povećane opasnosti po zdravlje. Njima su tokom Ramazana donošeni iftari u projektu koji je realiziran sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Nastavljajući ovu aktivnost članovi Mreže mladih su ih za bajram obišli i posjetili, uručili bajramske hedije i pokazali da Islamska zajednica brine o njima. Ovu aktivnost su podržali Islamic Relief i Klas d.d. Sarajevo, a urađena je u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Podsjećamo, Ured za društvenu brigu i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo zajedno realiziraju nekoliko aktivnosti i projekata od kojih je servis kućne njege za starije samo jedan od njih. Uključivanje i Mreže mladih u ovakve projekte imaju za cilj kod mladih razvijati empatiju prema potrebitima u našoj okolini i sticanje navika za svakodnevno činjenje dobročinstva.