Nastavljajući pozitivnu praksu promocije i podrške akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, Ured za zekat, u saradnji s Upravom za vjerske poslove i Kancelarijom reisu-l-uleme, organizovao je svečani prijem za imame koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u 2021. godini.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović, obrativši se prisutnima na svečanom prijemu, je naglasio kako je zekat temelj zajednice.

– Na zekatu zajednica počiva. To vidimo i na primjeru Islamske zajednice. Otkad je naša ulema odlučila da se trebamo vratiti na temelje organiziranog prikupljanja zekata pa do danas, vidimo kako je Zajednica rasla. Svi propisi u islamu imaju svoje vrijeme i svoje mjesto, zekat ima svoje mjesto davanja, ne možete dati zekat mimo njegovog mjesta, a to je Bejtu-l-mal – kazao je reisu-l-ulema, zahvalivši se prisutnima na svemu što čine.

Rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Vehid Arnaut je kazao kako je ovaj prijem od iznimne važnosti, jer se njime odaje zahvala onima koji rade i doprinose.

– Ove godine je, uprkos pandemiji koronavirusa, prihod u Fondu Bejtu-l-mal povećan za 5,8 posto. To je za nas znak povjerenja vjernika prema Islamskoj zajednici – naglasio je Arnaut.

Prijemom se nastojala skrenuti pažnja na medžlise koji godinama ostvaruju dobre rezultate, na aktiviste u mešihatima Islamske zajednice, te blagajnice ili muallime koje rade na terenu.

– Svakako da su svi oni koji rade na terenu zaslužni, svi oni čine lijepu lepezu onome što doprinosi promociji i razvoju Bjetu-l-mala. Za Islamsku zajednicu Bejtu-l-mal je znak kontinuiteta, sigurnosti, stabilnosti, samostalnosti i znak da ćemo u narednim godinama širiti spektar aktivnosti, referirajući se sve više i na društvenu stvarnost u Bosni i Hercegovini – poručio je Vehid Arnaut.

Medžlis Islamske zajednice Tešanj je, i ove godine, ostvario najbolje rezultate u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra.

– Mogu kazati da mi imamo ozbiljnost i odgovornost naših imama s jedne strane, a s druge strane imamo čestite, vrijedne, odgovorne džematlije, koji svoj dio imetka stavljaju u zajedničko dobro kroz Bejtu-l-mal. Posebno želim da istaknem naše privrednike, koji odvajaju dio svog imetka i postoji dobra sinergija na relaciji privrednihsubjekatai Medžlisa Tešanj – naveo je Fuad-ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

Medžlis Islamske zajednice Sanski Most je također ostvario zapažene rezultate.

– Iako je Sanski Most manji medžlis, mi smo ostvarili izuzetno dobre rezultate. To svjedoči povjerenju naših džematlija u Islamsku zajednicu i opredjeljenju za zajedničko dobro i jačanje naše Zajednice – izjavio je ovom prilikom Mirza-ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Adnan-ef. Jusić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, kazao je kako ovaj Medžlis bilježi porast od 25 posto.

– Više je faktora koji su doveli do povećanja. To je prije svega predan rad naših imama, aktivista, svijest naših džematlija, ali i zahvaljući medijima Islamske zajednice koji su uz nas, i koji educiraju i prenose informacije o Bejtu-l-malu. Posebno bih naglasio da je u Banjoj Luci otvorena medresa i da se u potpunosti finansira iz Bejtu-l-mala. Mislim da je to bio važan faktor, ta mladost koja je došla u Medresu izmamila je suze radosnice naših džematlija i oni rado pružaju svoju podršku – ispričao je Jusić.

Medžlis Islamske zajednice Prnjavor izdvojen je po osnovu procenta u odnosu na broj domaćinstava. U Prnjavoru su svjesni značaja Fonda Bejtu-l-mal, naglasio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor Fikret-ef. Čelenka.

– Svjesni smo da mi od sebe dajemo sebi, jer se ta sredstva vraćaju na razne način. Mi smo svjesni da mi sredstvima koja se vrate održavamo vjerski život, mekteb i brojne druge aktivnosti – naveo je Čelenka.

Medžlis Islamske zajednice Janja, već treću godinu, je najuspješniji u prikupljanju zekata na poljoprivredne proizvode na području Muftijstva tuzlanskog.

– Mi smo povratnički medžlis, ali prostor koji je usmjeren na proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Naše džematlije ulažu velike napore na tom polju i mi svakako vidimo sve te rezultate koje oni ostvaruju. Organizovano prikupljamo sve poljoprivredne proizvode i u dogovoru s našim nadležnim institucijama dogovaramo isporuku svih proizvoda – objasnio je Mujaga-ef. Cifrić iz Medžlisa Janja.

Medžlis Islamske zajednice Foča je medžlis koji je ostvario najveći procenat porasta u odnosu na prethodnu godinu.

– Mogu slobodno kazati da je ovo rezultat višegodišnjeg rada naših imama koji su uložili puno truda da se na prostoru našeg medžlisa događaju mnoge lijepe stvari.Ako bismo spominjali džemate koji su najviše prikupili zekata i sadekatu-l-fitra u prethodnoj godini, onda moramo istaći džemat Jeleč koji ima svega 19 domaćinstava stalnih povratnika i kontinuirano značajna sredstva iz ovog džemata se skupe ili džemat Foča koji ima 16 domaćinstava i iz godine u godinu napreduje–riječi su glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Foča, Miralem-ef. Hodžića.

Kazujući o iznosima, Miralem-ef. Hodžić naveo je kako je u odnosu na početak 2007. godine, kada je prikupljeno 3.000KM, sada je prikupljeno 41.504 KM.

Džemat Jesenice, Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji, izdvojen je na osnovu količine prikupljenog novca.

– Mi imamo potpuno povjerenje u reisu-l-ulemu i u Bejtu-l-mal, svi se trudimo da postignemo što bolje rezultate. Potrebno je ljudima objašnjavati, potrebno je raditi s ljudima. Mi ljude podsjećamo da moraju čistiti svoj imetak, svoj zalogaj, učimo ih da se mi na taj način čistimo – poručioje Munzir-ef. Čelenka, imam u džematu Jesenice.

Ovom prilikom je naglašeno da je Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povratak izvornim kur’anskim načelima i praksi Allahovog poslanika i dobrih prethodnika, te da je u vremenu i prostoru u kojem živimo, Islamska zajednica najviši autoritet koji ima legitimno pravo da na sebe preuzme ovu obavezu i vrši je odgovorno i transparentno, na zadovoljstvo davalaca zekata i njegovih korisnika. Po načelu javnosti i transparentnosti, za zekat odgovorne ustanove redovno polažu račun pred različitim instancama unutar Zajednice, što čini da i obveznici i korisnici zekata mogu biti sigurni da su ostvareni uzvišeni ciljevi ovog uzvišenog propisa.

Bejtu-l-mal je kuća koju zajednički gradimo, u kojoj i davaoci i korisnici zekata nalaze sigurnost i dostojanstvo. On je dokaz da smo u stanju na organiziran i kontinuiran način brinuti se o Zajednici i pojedincu, poruka je današnjeg svečanog prijema.

(Preporod.info)