Jučer su medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu posjetili musafiri iz džemata Oborci-Šeherdžik MIZ Donji Vakuf. Seid-ef. Hodžić i njegov džematski pratilac Haris Bešir bili su gosti koje je bila čast dočekati. Razlog njihove posjete bio je nesvakidašnji.

Seid-ef. Hodžić zajedno sa svojim džematlijama prikuplja zekat.

Ove godine Seid-ef. je dobio priznanje Rijaseta Islamske zajednice BiH za ostvareni uspjeh u prikupljanju zekata na poljoprivredne proizvode.

Informacija vrijedna spomena jeste ta da je džemat koji broji 300 domaćinstava prikupio oko 8 tona zekata u poljoprivrednim proizvodima (krompir, jabuke, kupus, luk…). Danas je to zaista rijetka pojava ako uzmemo u obzir iseljavanje stanovništva i sve manje bavljenje poljoprivredom.

Akcija prikupljanja zekata svakako je uspješna zahvaljujući imamu i džematlijama kao i djeci iz mekteba koja nesebično daju svoj doprinos u činjenju ovog dobrog djela ne tražeći materijalnu nadoknadu od bilo koga.

Jučerašnja posjeta je realizirana prije svega na prijedlog upravnika medrese iz Travnika. Budući da oni raspolažu sa dovoljno sredstava koja su im pristigla na ime zekata (dio je iz džemata Oborci-Šeherdžik), on je predložio da naša medresa bude mjesto gdje će oni uvakufiti svoje preostale poljoprivredne proizvode (oko 7 tona). Ova donacija svakako će dobro doći za našu školu i učenike. Molimo Dragog Allaha da nagradi naše dobročinioce.

Seid-ef. je izrazio želju za ovakvim oblikom saradnje i u budućnosti.

Iskreno se zahvaljujemo njemu, upravi Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, džematlijama džemata Oborci-Šeherdžik i njihovoj djeci koja mogu poslužiti kao primjer morala i odgoja u duhu islama.